You are here
Home > JoeMonster > Ciekawostki > 9 ciekawostek związanych z herbatą – alzheimer, kofeina, miód itd…

9 ciekawostek związanych z herbatą – alzheimer, kofeina, miód itd…

#1. Czy herbata z cytryną powoduje Alzheimera?

Czy to prawda? I tak i nie.

Herbata lubi rosnąć na ziemi bogatej w glin (Al). Ten natomiast rzeczywiście powoduje chorobę Alzheimera, ale! Glin znajdujący się w liściu herbaty nie jest rozpuszczalny w wodzie. Dlatego właśnie napar herbaty nie zawiera w sobie glinu, zawierają go same liście – fusy. Stąd prosty rachunek, jeśli wyjmiemy fusy i dodamy cytrynę, to cały glin znajdzie się poza szklanką. Jeśli natomiast do szklanki z fusami dodamy cytrynę, to glin wejdzie w reakcję z kwasem cytrynowym i powstanie cytrynian glinu, który jest rozpuszczalny w wodzie i jest przez nas bardzo łatwo przyswajalny. Może tym sposobem dostawać się do naszego mózgu i odkładać nam się na starość, powodując kumulację w grze o chorobę Alzheimera. W skrócie – wyciągamy fusy, dodajemy cytrynę, jesteśmy bezpieczni.

#2. Herbata działa pobudzająco – zawiera kofeinę.

Od lat powtarza się, że w kawie jest kofeina, a w herbacie teina. Nie zawsze tłumaczy się jednak, że teina to dokładnie ten sam związek. Jeśli pochodzi z herbaty, nazywana jest teiną, jeśli z guarany – guaraniną, z yerba mate – mateiną, z kawy – kofeiną. Jej zawartość w herbacie nie jest bardzo duża, ale można ją wykorzystywać tak samo jak tę w kawie. W zupełnie ten sam sposób można ją przedawkować.

#3. Picie herbaty NIE jest bezpieczniejsze dla Twoich zębów.

Niestety, picie herbaty również prowadzi do odkładania się osadów na zębach i do powstawania brzydkich żółtych przebarwień.

#4. Czy herbata z miodem ma właściwości lecznicze?

Teoretycznie tak. Podstawową częścią tego zagadnienia jest dobór odpowiedniego miodu. Pamiętajmy, że najlepszy dla nas miód to ten zbierany w naszej najbliższej okolicy, pomoże on nam nawet w utrzymaniu odporności na alergeny, czy w walce z alergią. Kupując miód z supermarketu raczej nie spodziewajmy się niczego szczególnego.

Miodu nie można przegrzać! Najczęściej zalewamy herbatę, parzymy i po chwili dodajemy miód i cytrynę. W takim przypadku miód jest przegrzewany i jego zbawienne właściwości znikają. Miodu nie powinniśmy podgrzewać do temperatur przekraczających, według niektórych źródeł, 40-60 stopni Celsjusza. Oznacza to ni mniej ni więcej, a to, że miodu powinniśmy dodawać do ostudzonej już herbaty.

#5. Od picia zielonej herbaty NIE schudniesz!

Zielona herbata nie ma żadnych magicznych właściwości wpływających na wagę, metabolizm, oczyszczanie organizmu z ciężkich kilogramów, spalanie tłuszczu itd. Pomimo tego, że stała się wizytówką wszelkich diet. Pamiętajmy jednak o tym, że herbata jest zero-kaloryczna, więc zawsze lepiej wypić na diecie szklankę herbaty niż puszkę Coca-Coli.

#6. Zielona herbata NIE jest wolna od kofeiny.

Pomimo tego, że magicy od diet często to powtarzają.

#7. Herbata z rana da Ci większy zastrzyk energii od kawy

Różnica polega na tym, że kawa daje szybsze efekty. Kofeina zawarta w herbacie ma działanie bardziej długofalowe, więc utrzyma Cię w lepszej koncentracji na dłużej.

#8. Herbata dłużej parzona wcale nie będzie bardziej pobudzająca

Jeśli przetrzymamy herbaciane fusy w gorącej wodzie dłużej niż przez 5 minut, to jej właściwości pobudzające zaczną spadać, ponieważ z liści zacznie wytrącać się tanina, która hamuje działanie teiny. Herbata rzeczywiście będzie bardzo mocna w smaku i przez to będzie wydawać się nam, że jest bardzo „mocna”, nie będzie jednak miała kofeinowej mocy pobudzenia.

#9. Czy ludzie dzielą się na inteligentnych i tych co słodzą?

Niektórzy twierdzą, że według Ernesta Hemingwaya – tak. Pamiętajmy jednak, że Hemingway był człowiekiem utalentowanym, ale niezwykle dziwnym i nawet jedna żona mu nie wystarczała… miał ich w sumie aż cztery. Ja bym ani jemu, ani jego oddanym fanom nie ufał! W słodzeniu herbaty nie ma nic złego, jeśli lubicie słodką, to znaczy, że właśnie taka jest dla Was najlepsza.

Źródła: 1, 2, 3, 4, 5

Materiał powstał dla portalu JoeMonster.org
Top
%d bloggers like this: